keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Miss Farkku-Suomi

Mä en osaa hahmottaa sitä minkä kokoinen olen. En ainakaan silloin, jos oon asioimassa vaatekaupoissa. Eihän siinä muuten mitään, mutta kun jossain kaupassa päälle sopii S-kokoiset vaatteet ja toisessa pitää kaivaa pakan pohjalta esiin L-kokoinen paita (eikä sekään välttämättä sovi). Jossain voi iloisesti heittää päälle 36 kokoiset housut ja toisessa saman kokoiset housut eivät liiku pohkeita pidemmälle. Mulla on kaapissa paitoja koossa XS-L, 34-38 ja housuja koossa S-M, 36-38 ja kaikkien näiden kokomerkintöjen keskellä mietin miksei joka paikassa tietty koko voi olla just sen tietyn kokoinen.

Tuo edellinen ei vielä aiheuta niin suuria pohdintoja kuin farkkuhyllyn edessä seisominen. Jos farkut sopivat mulle reisi-lantio-peffa-alueelta vyötärönmitta on aivan liian suuri. Jos taas vyötärö vaikuttaa sopivalta, housut huutavat hoosiannaa reisien puolivälissä. Enkö vain ole farkkujen muotoinen? Pitääkö farkkutytön olla suora, poikamaisen vartalon omaava? Mulla on yhdet 26", yhdet 28" ja yhdet 36 kokoiset farkut ja kaikki sopivat. Jotenkin sitä alkaa toivoa, että omistaisi joko itse mahtavat ompelijan taidot tai vastaavasti hoviompelijan, joka tekis kaikki vaatteet siun ainutlaatuisten mittojen mukaan. Ei tarveis pelleillä kaupoissa tyhmän näköisenä.

Onko muut kokeneet hämmennystä vaatteiden kokomerkintöjen ihmeellisessä maailmassa?

- Candy

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva blogi sulla!
Ja todellaki samoja ongelmia, vaatekaapista löytyy vaatteita s-xl vielä ihan sopivia, 34-38 koissa löytyy myös vaatteita, ja farkkujakin 28-30 tuumaisia. Kuitenkin miellän eniten itseni M kokoiseksi. Mutta tosissaan, turha sitä kokoa on tuijottaa, kun päälle sopii ja istuu niin ei merkitystä kokomerkinnällä! Tosin farkuissa tuntuu todella mahdottomalta löytää istuvia ei stretch farkkuja, jos pepusta hyvä niin älyttömän löysät reisien kohdalta ja toisaalta vatsa saattaa ottaa vastaan jos vähän korkeampi vyötärö, hankalaa!
-Enni

Tiuku kirjoitti...

Farkut on kyllä vaikea tapaus. Ennen mulle meni poikkeuksetta AINA 26" farkut päälle, joskus 25" oli sopivampi. Nyt mallista riippuen 26" saattaa olla sopiva tai sitten 28" ei mahdu viereenkään. Pitäis olla jotku standardimitat, joita kaikki valmistajat käyttää.. vaikka ei se silläkään selviäis, kun se lantio on eri kohdassa eri housuiss jne. Ompelijan ottaisin heti :) Tai vaihtoehtoisesti sellasen ihmelääkkeen joka saa tämmösen laiskamadon ompelukoneen ääreen.

LauraR. kirjoitti...

Minä! "heiluttaa kättään". Erityisesti housut tuottaa mulle tuskaa, en yksinkertaisesti tiedä mikä farkku kokoni oikein on. Pituuteni takia joudun ottamaan pisimmät mahdolliset sovitukseen, ja yleensä ne ovat ne, jotka ovat vyötäröltä ja perseeltä liian löystät, kokoa pienemmän kinnaa reisistä ja ovat jo melkein liian lyhyet minun makuuni. Paidoissa ei onneksi ole ihan noin vaikeaa, tosin ahdistaa sen, kun muuten sopisi m, mutta ylövarustuksen takia on otettava l, joka sitten vähän hassusti roikkuu päällä.

Voi kun olisikin sitä kokoa ja mallia mille noi kauppojen vaatteet on tehty.

Helmi kirjoitti...

Et ole todellakaan ainoa joka kamppailee hikisenä kauppojen sovituskopeissa, itkua tuhrustaen kun mikään ei sovi. vaatteet ovat väärän muotoisia tai sitten se olen minä joka omaa väärät muodot.

Kooltani olen yleensä S-luokkaa (50kg 165cm) mutta vaatekaapistani löytyy vaatteita haitarilla XS-XL.. että silleen..

huvitti ostaa hame jonka koko oli 42 ja samana päivänä alushousut joiden koko oli 36..

cocos kirjoitti...

oon muutaman kerran sortunut ostamaan farkut joista en saanut nappia menemään vatsan kohdalta kiinni :D
koska mulla on AINA se ongelma, että jos pyllystä ja reisistä istuu hyvin, vatsan kohta joutuu todelliselle koetukselle.
Kun taas löytyy ihanat ja mukavat mahalle anteliaat farkut, pylly ja reidet jäävät ikävästi roikkumaan.

kirottu keskivartalo!

no mutta, mikäs siinä, jos farkut istuvat täydellisesti pyllystä niin nappi jätetään auki ja pidempi paita päälle.
sitten vaan odotteleen että ne vatsaläskitkin joskus sulaa =)

Leena kirjoitti...

Jap, farkkujen ostaminen on mullekin ihan yhtä tuskaista - kiitos liian muodokkaiden reisieni. Ehkä tilanne muuttuu, kun pääsen lähemmäksi tavoitettani. Ehkä silloin minäkin mahdun kaikenlaisiin farkkuihin. Haleja.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, paitsi että jos farkut sopii mulle reisistä niin ei mitään toivoa että nappi menee kiinni.

Pömppis kirjoitti...

Joo, sama täällä. Se on ikävää, kun saman merkinkin sisällä ne koot vaihtelee ihan hurjasti. Oon jo aikaa sitten luopunu nettikaupoista, en vaan jaksa sitä palautusrumbaa, kun jälleen kerran on arvioinut oman kokonsa väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Sama kuin ananaksella: jos farkut muuten mahtuis niin reisistä ei :(

Ella kirjoitti...

Ihan sama vika täällä... Ostin just mekon kokoa 40, mutta kaapissa on myös 32-34 vaatteita jotka ei kummemin kinnaa mistään.

Pp_iida kirjoitti...

Näinhän se tuppaa valitettavasti olemaan, että vaatteiden kokoerot voivat olla huomattavia. Minulla kai on sitten farkut kestävä kroppa (ei kyllä todellakaan mikään poikakroppa), lahkeiden pituuden pitäisi vain olla siellä lähempänä 30 tuuman luokkaa, koska olen niin lyhyt (163 cm) ja niitä on harvemmin saatavilla. H&M:stä ostan lähes pääsääntöisesti (nykyään) S-koon vaatteita, mutta aikaisemmin oli pakko ostaa H&M:stä M-kokoa ja silloin KappAhlilta ja Lindexiltä lähti mukaan ihan väistämättä S-koko ja 36. Mutta vaatekaapissa on vaatteita XS-koosta M-kokoon siis tällä hetkellä.

Uudet farkut ovat tilauksessa parin viikon päästä, kunhan katsotaan miten tämä kroppa tästä Atkinsin kanssa lähtee muotoutumaan. :)

heidi kirjoitti...

Itsellänikin on tuo ongelma että jos reisistä istuu hyvin niin vyötärö on aivan liian suuri. Viimeksi ostaessani farkkuja menin heti pyytämään apua ja jopa myyjä kirosi kun vyötärössä aina sama juttu:D

Tietääkseni EU-määräyksiin on astumassa voimaan jonkinlaiset vaate standardimitat :D Joten tätä ongelmaa näköjään pohditaan ihan EU:n lainsäädännössäkin! Taitaa ministereillä olla samat ongelmat kuin meillä muilla:D

Candy kirjoitti...

Kah, kohtalotovereita näkyy löytyvän melkoisesti :) Standardimitat ois kyllä mahtavat!

Anonyymi kirjoitti...

Niin tuttua! Kun tuohon jotta "reidet ja persis mahtuu- vyötärö liika suuri"- soppaan lisätään vielä erikokoiset ylä- ja alakroppa, joilla kokoeroa se 4-6 kokonumeroa ja alle 160cm pituus niin tartteeko miettiä miksei pukeudu trendejä seuraten sesonkimaisesti... Se on käytännössä miltei mahdotonta.

Eveliina kirjoitti...

Joskus tulee onneksi myös kivoja ylläreitä, esin Zarassa, jossa otin koppiin mukaan kaikki koot 36-42 kun niiden mitoitus on mitä on. Ne pienimmät meni luikertelemalla jalkaan ja venyi sitten käytössä ihan passeleiksi.

xoxo, Prefecta
Another Fab Day

Anonyymi kirjoitti...

:ooo miten sulle voi mennä 36 kokoset jos olet 158/60 ? itse olen 167/62 ja välillä tekee tiukkaa kolmekutosten kans.. omituista :o

Candy kirjoitti...

Sehän varmaan riippuu siitäkin minkä merkkisiä vaatteita käyttää, noi koot kun ei aina vastaa toisiaan :) Esim. joku nuorisovaateliikkeen 36 on aika nafti, kun taas naistenvaateliikkeen 36 ihan ok. Silloin kun painoin 46 kg käytin myös joskus kokoa 36 :D (tosin useammin kokoa 32) Ei sillä koolla kuule ole mitään väliä, kunhan päälle menee :)